Mijn terugblik

De rode doos … afscheid van een geliefde.

Rood staat voor kracht, motivatie en passie. Het is de kleur van fysieke energie en liefde. Wanneer we een geliefde moeten afgeven helpt rood ons te over-leven.

Afscheid nemen van iemand die je heel graag ziet, is misschien wel de moeilijkste les die we te leren hebben. Een les die we liefst zo lang mogelijk uitstellen. Toch kan dit afscheid nog een “viering van het leven” worden door er een heel persoonlijk gebeuren van te maken.

In deze ceremonie blikken we op een serene en mooie wijze terug op het leven dat geweest is. Wanneer er (klein)kinderen aanwezig zijn, kan het afscheid geduid worden door het verhaal van Lady en Kunga waarin Lady, een lieveheersbeestje, ook een dierbare verliest en Kunga, een vlinder, haar komt bijstaan in het verdriet. Kunga geeft tips om om te gaan met het verdriet en gemis waar ook de (klein)kinderen achteraf nog mee aan de slag kunnen. Ook de volwassenen zullen geboeid en met een krop in de keel meeluisteren.

Het is niet altijd iedereen gegeven, maar wanneer je zelf nog in staat zou zijn om je afscheid te plannen, kan ik er samen met jou voor zorgen dat jij in alle rust kan gaan en jouw geliefden een mooie, warme en misschien wel magische start van hun rouwproces kunnen maken … Sterven hoort bij het leven en er is niets zo mooi als ook die laatste viering zelf in mekaar te steken.