ceremoniedoos mijn terugblik rode doos wit deksel

De rode doos … afscheid van een dierbare.

Rood staat voor kracht, motivatie en passie. Het is de kleur van fysieke energie en liefde. Wanneer we een geliefde moeten afgeven helpt rood ons te over-leven.

Afscheid nemen van iemand die je heel graag ziet, is misschien wel de moeilijkste les die we te leren hebben. Een les die we liefst zo lang mogelijk uitstellen. Toch is het mogelijk om van dit afscheid een “viering van het leven” te maken.

In deze ceremonie blikken we op een unieke, serene wijze terug op het leven dat er was. Als achterblijver krijg je zo de kans om een krachtig begin te maken van jouw nieuwe levensfase. Namelijk de zoektocht naar hoe jij je leven nu vorm gaat geven. Zonder deze belangrijke persoon naast je.

Wanneer er (klein)kinderen aanwezig zijn, kan het afscheid geduid worden door het verhaal van Lady en Kunga. Lady, een lieveheersbeestje,  verliest ook een belangrijk persoon in haar leven en Kunga, een vlinder, komt haar bijstaan in haar verdriet. Ze geeft tips om om te gaan met het verdriet en gemis waar ook de (klein)kinderen achteraf nog mee aan de slag kunnen. Ook de volwassenen zullen geboeid en met een krop in de keel meeluisteren.

Hoewel het niet iedereen gegeven is, kan je zelf je afscheid plannen. Samen met jou zorg ik ervoor dat jij in alle rust kan gaan. Jouw dierbaren krijgen een warme, krachtige en misschien wel magische start van hun rouwproces … Sterven hoort bij het leven en er is niets zo mooi als ook die laatste viering zelf in mekaar te steken.